Deze wijn, uniek onder de Italiaanse wijnen, kent zijn oorsprong in het jaar 1896 in Moniga del Garda. De wijn komt voort uit de ideeën van Senator Pompeo Molmenti.
De druivensoorten die worden gemengd voor “Chiaretto DOC” zijn Groppello, Marzemino, Sangiovese en Barbera, die samen een ideale ondergrond en een ideaal microklimaat hebben gevonden op de morene heuvels aan het Gardameer, vooral in het “Valtènesi” gebied.
De druivenmost wordt van de vaste stoffen gescheiden door middel van een klassieke methode, “levata di cappello”, letterlijk enkele uren na het persen van de druif ‘de hoed afnemen’, om de gewenste lichtrode kleur en een jong en fris aroma in stand te houden.
Deze wijn heeft verfijnde kenmerken: het heeft een roze kleur met paarse accenten.
Het heeft een verfijnd, fris en fruitig bouquet met amandelachtige kenmerken. De beste algehele kwaliteit ervan wordt enkele maanden na het oogsten verkregen. Geserveerd in tulpglazen zal deze wijn de fijnproever verrassen en vragen om combinaties met lichte, niet al te uitgebreide maaltijden, voorgerechten, bijgerechten, zoetwatervis en wit vlees.
Het is de perfecte wijn voor een zomeruitje of een “al fresco” picknick aan het meer.
Het wordt aangeraden om deze wijn te serveren tussen de 10-12°C.
Technische details
Wijngaarden | Valtènesi heuvel, gemengde grond, kruid |
Dichtheid | 4000 wijnstokken per hectare |
Oogst | 12.000 kilogram per hectare |
Druivensoorten | 60% Groppello gentile, Barbera, Sangiovese, Marzemino 40% |
Vinificatie | Zacht persen. Kort contact met schil tijdens de maceratie. Gecontroleerde temperatuur. |
Percentage | 12,5% vol. |
Geur | Bloemig |
Smaak | Hartig, met tonen van aardbei |
Kleur | Rosé |