De druivensoort die deze “grand” wijn zijn naam geeft is uniek aan de Gardameer regio.
De druiven hebben goed belichte gebieden nodig met een bepaald microklimaat om een perfecte rijping te verkrijgen.
Een overmaat aan luchtvochtigheid is vooral desastreus voor deze druivensoort, omdat de strakke en compacte clusters van bessen met dunne schillen vooral gevoelig zijn voor omgevingsomstandigheden.
De oogst vraagt om een professionele inspectie van de wijngaarden.
Alleen gezonde en volwassen clusters worden geselecteerd voor de traditionele “rode” fermentatie waar druivenschillen van de druivenmost worden gescheiden na vijf dagen van gisting. De wijn wordt dan zes maanden lang in de fles gerijpt.
De “Garda Classico Doc Groppello” heeft een robijnrode verschijning en de smaak ervan is fruitig wanneer het jong is, neigend naar kruidige boventonen na rijping.
De smaak is intens en robuust, met een lichtelijk bittere en kruidige nasmaak.
Rund-, lams- en andere soort rood vlees met een volle smaak passen vooral goed bij deze wijn.
De aanbevolen serveertemperatuur is 18°C en flessen dienen tenminste een uur voor het serveren te worden geopend.
Flessen die meer dan vijf jaar rijpen dienen voor het serveren te worden gedecanteerd in een glazen of terracotta karaf.
Technische details
Wijngaarden | Valtènesi heuvels, gemengde grond, kruid |
Dichtheid | 4000 wijnstokken per hectare |
Oogst | 12.000 kilogram per hectare |
Druivensoorten | 50% Groppello gentile, 50% groppello mocasina |
Vinificatie | Traditioneel in rood |
Kleur | Robijnrood |
Percentage | 12,5% vol. |
Geur | Fruitig |
Smaak | Uitgebalanceerd, zacht |
Bewaarbaarheid | 3 – 4 jaar |